Μουντομπάσκετ 2023 – Αφιέρωμα και αποδόσεις
26 Ιουλίου 2023

Λίγες εβδομάδες απέμειναν για την έναρξη του Μουντομπάσκετ 2023 και το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε μια ανταγωνιστική διοργάνωση. Το «αιώνιο» φαβορί του θεσμού, οι ΗΠΑ, δε θα παραταχθούν με τα μεγαλύτερα αστέρια τους, γεγονός που επιτρέπει και σε άλλες ομάδες να κοιτούν με αισιοδοξία το χρυσό μετάλλιο. Φυσικά οι απουσίες δεν περιορίζονται μόνο σε μια ομάδα.

Ζήσε το Μουντομπάσκετ με σούπερ αποδόσεις!

Αρκετά αστέρια του παγκόσμιου μπάσκετ επέλεξαν να απουσιάσουν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επίπεδο θα είναι χαμηλό.

Η διοργάνωση

Το Μουντομπάσκετ 2023 θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Η φάση των ομίλων θα φιλοξενηθεί από τρεις πόλεις. Οι τέσσερις πρώτοι όμιλοι θα γίνουν στη Μανίλα (Φιλιππίνες), ο 5ος και ο 6ος όμιλος εδρεύουν στην Οκινάουα (Ιαπωνία), ενώ ο 7ος και ο 8ος στη Τζακάρτα (Ινδονησία). Η Ελλάδα συμμετέχει στον 3ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει την Ιορδανία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

1ος 2ος 3ος 4ος
Ανγκόλα Νότιο Σουδάν ΗΠΑ Αίγυπτος
Δον. Δημοκρατία Σερβία Ιορδανία Μεξικό
Φιλιππίνες Κίνα Ελλάδα Μαυροβούνιο
Ιταλία Πουέρτο Ρίκο Ν. Ζηλανδία Λιθουανία
5ος 6ος 7ος 8ος
Γερμανία Σλοβενία Ιράν Καναδάς
Φινλανδία Πρ. Ακρωτήρι Ισπανία Λετονία
Αυστραλία Γεωργία Ακτή Ελεφ. Λίβανος
Ιαπωνία Βενεζουέλα Βραζιλία Γαλλία

Το σύστημα διεξαγωγής

Από την πρώτη φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, δημιουργώντας έναν νέο όμιλο, σύμφωνα με τις παρακάτω διασταυρώσεις:

  • Ο 1ος όμιλος με τον 2ο όμιλο
  • Ο 3ος όμιλος με τον 4ο όμιλο
  • Ο 5ος όμιλος με τον 6ο όμιλο
  • Ο 7ος όμιλος με τον 8ο όμιλο

Για παράδειγμα, αν η Εθνική μας καταλάβει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον όμιλό της, θα βρεθεί στην επόμενη φάση και θα διασταυρωθεί με τις δύο πρώτες ομάδες από τον 4ο όμιλο, που αποτελείται από τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, το Μεξικό και την Αίγυπτο.

Κατάκτηση: ΗΠΑ στο 1.80, Ελλάδα στο 10.00!

Οι δύο πρώτες ομάδες των τεσσάρων νέων ομίλων, θα προκριθούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Από εκεί και μετά ισχύει η λογική των νοκ-άουτ αγώνων. Η τελική φάση θα φιλοξενηθεί στις Φιλιππίνες.

Ανάλυση ομίλων

Ήδη αναφέραμε πως αρκετά ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ θα απουσιάσουν από τη φετινή διοργάνωση. Κάποια είναι ακόμα αμφίβολα. Αρκετές ομάδες όμως φαντάζουν πιο δυνατές από προηγούμενες χρονιές. Όπως και να ‘χει, αξίζει να πούμε δυο λόγια για κάθε όμιλο, αφού σε κάθε περίπτωση υπάρχουν φαβορί, αλλά και κάποιες ομάδες που μπορούν να κάνουν την έκπληξη.

1ος όμιλος

Από τον πρώτο όμιλο δε θα μπορούσε να λείπει η πρώτη οικοδέσποινα της διοργάνωσης, οι Φιλιππίνες. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι θα αγωνίζεται εντός έδρας, το ρόστερ της δεν τρομάζει. Σχεδόν όλοι οι παίκτες της αγωνίζονται εντός συνόρων ή σε πρωταθλήματα της Ασίας. Μοναδική εξαίρεση, ο Κλάρκσον των Γιούτα Τζαζ. Φαβορί του ομίλου είναι η Ιταλία, με οδηγό τον πληθωρικό Ποτσέκο και μεγάλα αστέρια τους Φοντέκιο, Μέλι, Ντατόμε και Πολονάρα. Οι άλλες δυο ομάδες του ομίλου, θα παλέψουν πιθανότατα για την πρόκριση. Η πρώτη είναι η Ανγκόλα, που έχει στο ρόστερ της τον Μπρούνο Φερνάντο των Ατλάντα Χοκς, αλλά και αρκετούς παίκτες με παραστάσεις από την Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Δομινικανή Δημοκρατία, που διαθέτει παίκτες με αθλητικότητα, έφεση στο σκοράρισμα και εμπειρία από τα ευρωπαϊκά – κατά βάση – γήπεδα.

2ος όμιλος

Το μεγάλο φαβορί του δευτέρου ομίλου είναι η Σερβία. Μπορεί να λείπουν ο Γιόκιτς και ο Μίσιτς, όμως θα παραταχθεί με παίκτες όπως ο Μπογκντάνοβιτς, ο Γιόβιτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Πετρούσεφ, ο Γκούντουριτς και ο Νέντοβιτς. Δύσκολα θα την απειλήσουν οι άλλες τρεις ομάδες του ομίλου. Ίσως η πιο ακίνδυνη να είναι το Νότιο Σουδάν, που ουσιαστικά δε διαθέτει κάποιον παίκτη με παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο. Αντίστοιχα, η Κίνα, δε φαίνεται να είναι όσο δυνατή ήταν σε παλαιότερες διοργανώσεις, αφού το ρόστερ της είναι γεμάτο με παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα. Προπονητής, βέβαια, είναι ο γνωστός σε όλους μας, Σάσα Τζόρτζεβιτς. Φαβορί για τη δεύτερη θέση να είναι το Πουέρτο Ρίκο, μια χώρα με πολλές παραστάσεις στο τουρνουά.

3ος όμιλος

Ο όμιλος της Ελλάδας. Σημαντικές οι απουσίες των Σλούκα, Ντόρσεϊ και Καλάθη, ερώτημα ο αν ο Γιάννης Αντετοκούμπο τεθεί στη διάθεση του Ιτούδη. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε μια νέα ομάδα, με οργανωτή τον Γουόκαπ και πολλά νέα πρόσωπα που ίσως αξίζουν μια ευκαιρία. Φαβορί για την πρωτιά είναι οι ΗΠΑ, που θα έχουν τον Στιβ Κερ στον πάγκο τους, αλλά κανένα από τα μεγάλα τους αστέρια στο παρκέ. Αουτσάιντερ του ομίλου είναι η Ιορδανία, που διαθέτει ένα ρόστερ χαμηλού επιπέδου, με παίκτες από το εγχώριο πρωτάθλημα. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη Νέα Ζηλανδία που εκτός από τον Γουέμπστερ, διαθέτει κι άλλους ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

4ος όμιλος

Ο τέταρτος είναι ένας όμιλος που μας αφορά άμεσα, αφού με τις δύο πρώτες ομάδες του θα διασταυρωθούμε στη δεύτερη φάση. Τα φαβορί είναι ξεκάθαρα, μιας και Λιθουανία και Μαυροβούνιο είναι δυο σκαλιά παραπάνω από τους αντιπάλους τους. Εστω κι αν η Λιθουανία παραταχθεί δίχως παίκτες όπως ο Βαλαντσιούνας, ο Μπραζντέικις, ο Γιοκουμπάιτις, ο Μοτεγιούνας, ο Γκουντάιτις και ο Κουζμίνσκας. Το Μαυροβούνιο ωστόσο, δε θα παραδοθεί εύκολα, με μπροστάρη τον Βούτσεβιτς και άξιους συμπαραστάτες τους Ντούμπλιεβιτς, Πέρι, Ιβάνοβιτς, και Σιμόνοβιτς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι το Μεξικό και ακόμα περισσότερο η Αίγυπτος, είναι οι κομπάρσοι του ομίλου, που δύσκολα θα απειλήσουν με παίκτες που δεν αγωνίζονται σε μεγάλα πρωταθλήματα.

5ος όμιλος

Συμμετέχει μία ακόμα από τις διοργανώτριες χώρες, η Ιαπωνία. Εμφανής η αμερικάνικη επιρροή στους οικοδεσπότες , αφού εκτός από Αμερικανό προπονητή, έχουν στο ρόστερ τους παίκτες με εμπειρία από το ΝΒΑ, όπως ο Γουατανάμπε των Σανς. Φυσικά, μεγάλη είναι η απώλεια του Χατσιμούρα των Λέικερς, ειδικά σε έναν δύσκολο όμιλο, που συμπληρώνεται από τη Φινλανδία του εξαιρετικού σε αυτά τα τουρνουά, Μάρκανεν, αλλά και δύο μεγάλα φαβορί. Από τη μια η Αυστραλία, που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια «απομίμηση» των ΗΠΑ, διαθέτοντας πολλούς ΝΒΑers και είναι φαβορί όχι μόνο για την πρωτιά στον όμιλο, αλλά και για μια καλή πορεία στο τουρνουά. Από την άλλη η Γερμανία των Σρέντερ, Βάγκνερ, Κλέμπερ και όχι μόνο. Μένει να δούμε αν θα έχουμε κάποια έκπληξη, αφού αρκετά ματς θα είναι αμφίρροπα.

Δεύτερο φαβορί για τον τίτλο ο Καναδάς στο 4.70!

6ος όμιλος

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα όσο αφορά την πρωτιά του ομίλου. Υπάρχει φαβορί και είναι ξεκάθαρα η Σλοβενία. Με μπροστάρηδες τους Ντόνσιτς και Ντράγκιτς, πάει για το απόλυτο στην πρώτη φάση απέναντι σε ομάδες που είναι στα μέτρα της. Βέβαια, η δεύτερη θέση θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Φαβορί είναι η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, αφού διαθέτει έμπειρους παίκτες όπως ο Μπιτάτζε, ο Μαμουκελασβίλι, ο Σενγκέλια, αλλά και ο νατουραλιζέ, ΜακΦάντεν. Η Βενεζουέλα θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη, αν και φαντάζει δύσκολο, έχοντας παίκτες που αγωνίζονται εντός συνόρων. Η τετράδα συμπληρώνεται από το Πράσινο Ακρωτήρι του Ταβάρες, που πέρα από το θηρίο της Ρεάλ, δεν διαθέτει κάτι ποιοτικό.

7ος όμιλος

Μία από τα ίδια και στον 7ο όμιλο, αφού η Ισπανία είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση. Υψηλό το επίπεδο του ρόστερ, με αρκετούς ΝΒΑers αλλά και μεγάλα αστέρια της Euroleague. Φαβορί για να την ακολουθήσει στη δεύτερη φάση είναι σίγουρα η Βραζιλία, που επίσης διαθέτει παίκτες από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά και αρκετούς με εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το Ιράν και η Ακτή Ελεφαντοστού, περισσότερο συμπληρώνουν τον όμιλο και δε φαίνονται ικανές να κάνουν κάποια ζημιά, όπως οι περισσότερες ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

8ος όμιλος

Κλείνουμε με έναν όμιλο που έχει ξεκάθαρα φαβορί για την πρόκριση, όμως δύσκολα μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιο από τα δυο θα κατακτήσει την πρωτιά. Ο Καναδάς και η Γαλλία θα μονομαχήσουν για το απόλυτο τον νικών στον όμιλο, με τις δυο ομάδες να διαθέτουν μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η Λετονία του Πορζίγκινς πηγαίνει «καρφί» για την τρίτη θέση του ομίλου, ενώ ο Λίβανος δύσκολα θα αποφύγει τις τρεις ήττες, διαθέτοντας ένα ρόστερ πολύ χαμηλού επιπέδου.

Photo credits: Eurokinissi

  • Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Πιο άνετα στην εφαρμογή

Εγκατάσταση