Ευρωπαϊκό… Derby della Madonnina, 18 χρόνια μετά
09 Μαΐου 2023

18 χρόνια μετά, το derby della Madonnina επιστρέφει στο ευρωπαϊκό παλκοσένικο. Μίλαν εναντίον Ίντερ, τρίτη μεταξύ τους μάχη για τα ημιτελικά του Champions League, τις δύο πρώτες ήταν η Μίλαν που είχε το καλύτερο από τις αναμετρήσεις με τα… ξαδέρφια, όπως αποκαλούνται μεταξύ τους οι δύο ομάδες.

Στο Champions League της σεζόν 2002-03 και σε αυτό της σεζόν 2004-05 ήταν οι «ροσονέρι» που πήραν την πρόκριση για τον τελικό, τώρα οι «νερατζούρι» θα προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση.

Η διασκέδαση εκτοξεύεται με τη νέα σούπερ combo προσφορά*!

Οι άλλοι τους «εμφύλιοι»

Στα ημιτελικά του 2003 οι ομάδες των Κάρλο Αντσελότι και Εκτορ Ραούλ Κούπερ είχαν έρθει ισόπαλες 0-0 στον πρώτο αγώνα και η Μίλαν, ως τύποις φιλοξενούμενη, προκρίθηκε χάρη στο 1-1 της ρεβάνς με γκολ του Αντρέι Σεφτσένκο στο 45’ – είχε ισοφαρίσει στο 84’ ο Ομπαφέμι Μάρτινς.

Και, στα προημιτελικά του 2005, οι «ροσονέρι» πήραν το πρώτο με 2-0 με τέρματα των Γιάαπ Σταμ και Σεφτσένκο (είχε μπει ως αλλαγή ο Γιώργος Καραγκούνης στο 71’ για την Ιντερ), με τον επαναληπτικό να μην τελειώνει ποτέ καθώς οι οπαδοί των «νερατζούρι» έβαλαν… φωτιά στο γήπεδο. Κυριολεκτικά.

Ως την ώρα της διακοπής η Μίλαν προηγούνταν με γκολ (φυσικά) του Σεφτσένκο και κατακυρώθηκε στα… χαρτιά υπέρ της με 3-0.

Η πορεία τους

Στη φετινή διοργάνωση, η Μίλαν έχει περάσει ήδη από τη διαδικασία του «εμφυλίου». Στα προημιτελικά η ομάδα του Στέφανο Πιόλι ξεπέρασε το εμπόδιο της (πρωταθλήτριας Ιταλίας μετά από 33 ολόκληρα χρόνια!) Νάπολι, επικρατώντας με 1-0 στο Μιλάνο και αποσπώντας το χρυσό 1-1 στη ρεβάνς του «Ντιέγο Μαραντόνα».

Από την πλευρά της η Ίντερ στους νοκ-άουτ γύρους… εξολόθρευσε τους Πορτογάλους. Την Πόρτο στους «16» με νίκη 1-0 στο Μιλάνο και ισοπαλία 0-0 στο «Ντραγκάο», την Μπενφίκα κατόπιν με μεγάλη νίκη 2-0 στο «Λουζ» και ισοπαλία 3-3 στη ρεβάνς του «Μεάτσα».

Ζήσε το Champions League με σούπερ αποδόσεις!

Χρόνια μακριά από τελικό…

Σούπερ ντέρμπι, με φόντο τον τελικό του Champions League. Η Μίλαν τον αναζητά από το 2007, όταν και είχε κατακτήσει το τρόπαιο στον ΟΑΚΑ με αντίπαλο τη Λίβερπουλ, η Ίντερ τον ψάχνει από το 2010, όταν επίσης είχε στεφθεί νικήτρια, επικρατώντας της Μπάγερν στη Μαδρίτη.

Επί των αγωνιστικών, η Μίλαν φτάνει στο πρώτο ματς με το σοβαρό ερωτηματικό του καλύτερου παίκτη της, ο Λεάο που έκρινε την πρόκριση με τη Νάπολι χτύπησε στο τελευταίο πρωταθλήματος με τη Λάτσιο, δύσκολα θα προλάβει τη μάχη με την Ίντερ. Μια Ίντερ που δεν έχει ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα πλην του μακροχρόνια τραυματία αρχηγού της, του αμυντικού Σκρίνιαρ, φτάνει στο ντέρμπι μετρώντας πέντε σερί νίκες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη μεγάλη αντίπαλό της.

Πιόλι VS Ιντσάγκι

Το ντέρμπι είναι προφανώς και μάχη προπονητών, με τον Στέφανο Πιόλι να μην έχει το καλύτερο ρεκόρ όταν αντιμετωπίζει τον Σιμόνε Ιντσάγκι. Σε 18 ματς που τέθηκαν αντιμέτωποι με τις διάφορες ομάδες τους, ο Πιόλι έχει 5 νίκες, ο Ιντσάγκι 9, προφανώς τα άλλα 4 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Το ρεκόρ του Ιντσάγκι παράλληλα ως προπονητής της Ίντερ με αντίπαλο τη Μίλαν είναι 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Ο ρέφερι

Διαιτητής του ντέρμπι θα είναι ο Ισπανός Χεσούς Χιλ Μανθάνο. Ο 39χρονος άρχοντας του αγώνα δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ αγώνα της Ίντερ, αντίθετα έχει διευθύνει τρεις φορές παιχνίδι της Μίλαν. Φέτος το 3-1 επί της Ντίναμο Ζάγκρεμπ, δύο φορές στο Europa League της σεζόν 2021, την ισοπαλία 1-1 με τον Ερυθρό Αστέρα και το δραματικό 2-2 με τη Ρίο Άβε, παιχνίδι το οποίο κατόπιν κέρδισε στα πέναλτι η Μίλαν.

Stat attack

  • Στο 3-1-1 η Μίλαν σε ιταλικούς «εμφύλιους» ως γηπεδούχος, μόνο ήττα από την Πάρμα το 1994 στο UEFA Super Cup.
  • Η Μίλαν μετά 13/17 προκρίσεις από τα ημιτελικά ευρωπαϊκών κυπέλλων.
  • Η Ιντερ δεν έχει νικήσει εκτός έδρας σε ιταλικούς «εμφύλιους» (0-2-3).
  • Σε ημιτελικές φάσεις ευρωπαϊκών κυπέλλων η Ιντερ έχει 10/18 προκρίσεις.

Photo credits: Eurokinissi

  • Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Πιο άνετα στην εφαρμογή

Εγκατάσταση