ΑΕΚ - Ολυμπιακός: 7.429 ημέρες μετά!
09 Μαρτίου 2023

Ναι, ως καταλάβατε από τον τίτλο, επακριβώς τόσες ημέρες (ήτοι 20 χρόνια και κάτι μήνες...) πέρασαν από την τελευταία φορά που ΑΕΚ και Ολυμπιακός αντάμωσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια για το πρωτάθλημα. Προηγήθηκε βέβαια το 3-0 του Κυπέλλου αλλά για το πρωτάθλημα η αναμονή ήταν μακρά: στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Super League.

ΑΕΚ και Ολυμπιακός θα βρεθούν αντίπαλοι λοιπόν για πρώτη φορά στο νέο γήπεδο της «Ενωσης» στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν στις 9 Νοεμβρίου του 2002. Τότε η μεταξύ τους αναμέτρηση αφορούσε στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Ζήσε το ντέρμπι με σούπερ αποδόσεις!

Εκείνο το ματς είχε διεξαχθεί κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες και με τον αγωνιστικό χώρο του «Νίκος Γκούμας» βαρύ. Ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί στο 30ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ενώ η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 44' με τον Ντέμη Νικολαΐδη. Ακολούθησαν τα χρόνια… της ξενιτιάς στο παγωμένο ΟΑΚΑ και τώρα ξανά στο σπίτι της ΑΕΚ, με κόσμο, φωνή, παλμό και, κυρίως, σερί μόνο νικών ως τώρα!

«Κιτρινόμαυροι» και «ερυθρόλευκοι» ήταν ανέκαθεν μεγάλη αντίπαλη αλλά η τελευταία πολύ μεγάλη σπίθα άναψε το καλοκαίρι του 1996, με τη φυγή του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Μόλις τρία χρόνια πριν, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1994, ο Στέλιος Μανωλάς, αρχηγός της «Ένωσης», τολμούσε να δηλώνει ότι «αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα εμείς του χρόνου, θέλω να το πάρει ο Ολυμπιακός».

Οι δύο σύλλογοι δεν ήταν ποτέ φίλοι, αλλά δεν υπήρχαν και εγγενείς ταξικές διαφορές. Ενώ με τον Παναθηναϊκό το υπόβαθρο ενείχε μια τέτοια απόσταση ανέκαθεν, η ΑΕΚ, δημιούργημα προσφύγων, δεν υπόκειτο σε κάποια από τις κατηγορίες που θα γινόταν να αποτελέσουν συγκριτικό μέγεθος για την αριστοκρατία και την εργατιά, αν και η ίδια απέκτησε μεγάλο διαμέτρημα και κατοχυρώθηκε ως μία από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, μία από τις τρεις γωνίες του ΠΟΚ.

Σε συνέχεια επί της… στατιστικής, η ΑΕΚ έχει να νικήσει στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα από την προηγούμενη χιλιετία! Ήταν, με 2-1, στις 31 Ιανουαρίου 1999 με 2-0 και με γκολ των Ντανιέλ Μπατίστα και Ντέμη Νικολαΐδη. Εκτοτε, ως και το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας», έδωσε ως γηπεδούχος τρία ματς εκεί, ένα στου ΟΦΗ κι ένα στη Νέα Σμύρνη και δε νίκησε σε κανένα (0-1-4).

Tο, δε, 3-0 στο Κύπελλο για την ΑΕΚ στις 9 του Φλεβάρη ήταν η πρώτη νίκη της «Ενωσης» επί του Ολυμπιακού μετά από 17 αγώνες, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης (ήταν στο 0-6-11), σερί που είχε ξεκινήσει ξανά από το Κύπελλο (2-1 στο Καραϊσκάκη τον Φεβρουάριο του 2018).

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Photo credits: Eurokinissi

Πιο άνετα στην εφαρμογή

Εγκατάσταση